>Økologiskmidaldrende<


Midaldrende

»Vi har glemt de økologiske,« lyder det pludselig fra Jens Pape.
I løbet af 22 sekunder har Rene Andersen hentet de økologiske pris¬skilte.
»Hvad skal jeg gøre med de gamle?« spørger han sin chef.

Anne Marie Helger
»Dem sætter du bare ind i skabet lige så stille,« svarer Jens Pape.
Også de ansatte i slagterafdelingen er færdige med deres prisændringer, da varehuschef H. J. Timm kl. 10.15 ankommer med prisundersøgeren, der ikke har opfattet noget af, hvad der er foregået, siden hun ankom til informationen ...«

Krakelerede
Spalte op og spalte ned beskrives prisfuskeriet. Til sidst i reportagen med den dækkende overskrift »Bilka er bare hurtigst« konfronteres varehuschef Timm med prisundersøgernes oplevelse.

Komikøse
»Hvis du har set det, så kan jeg jo ikke sige det modsatte,» citeres han for at sige og henviste i øvrigt til informationschefen i Dansk Supermarked, Flemming Honum, som måtte erkende, at Bilka fik travlt med at sænke priserne, da Jyllands-Posten meldte sin ankomst:

Søllement
»Men det var allerede planlagte prisnedsættelser, som vi fremskyndede, for at de rigtige tal kunne indgå i undersøgelsen,» forklarede informationschefen, en oplysning, som dagen efter blev bekræftet af Bilka-chefen Børge Johannsen.

Unplukket
Et par dage efter, at Jyllands-Posten havde offentliggjort Bilka-artiklerne, blev Flemming Honum i øvrigt ringet op af avisens detailhandelsmedarbejder Sten Arnum, der blot ville have bekræftet, om det var rigtigt, at Bilka-ledelsen havde fyret lederen af grøntsagsafdelingen efter prisfuskerierne:

Pikant
Nej, bestemt ikke, svarede Flemming Honum og føjede til:
— Det kan du da sige dig selv. Vi går da ikke hen og fyrer den hurtigste mand i butikken!

Prunkløs
— Men det var en kedelig sag, som vi også har beklaget, understreger Børge Johannsen. — Vor afdelingsleder og hans folk var lige hurtige nok, den dag prisundersøgerne gik i gang.

Sommerlas
De skulle have ventet og foretaget deres besluttede priskorrektioner om mandagen i stedet for at gøre det om fredagen. Men de havde valgt at sænke priserne den dag, fordi de jo vidste, at prisundersøgelsen i Jyllands-Posten først ville blive bragt i den følgende uges søndagsavis, og så ville der være overensstemmelse mellem de priser, som ved undersøgelsens offentliggørelse.

Betændte bylder
Forslag om, at formanden for Dansk Arbejdsmand og Specialarbejder Forbund, folketingsmand Anker Jørgensen blev udpeget som ny statsminister.

Klimakteriemakrelsk
Men året blev også skelsættende for de to partnere i Dansk Supermarked.
En varm sommerdag i august blev den første danske Nordsø-olie pumpet op i et tankskib og fragtet til raffinaderiet i Stigsnæs.

Skuespillerinde
Efter flere års efterforskning og milliardinvesteringer var det lykkedes for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) — med A.P. Møller-rederierne som operatør — at sætte en produktion i gang — en produktion, som siden blev så omfattende, at Danmark blev selvforsynende med olie og gas.

Skræddersyede
Og Dansk Supermarked åbnede det andet Bilka-varehus i Skalborg syd for Aalborg med et salgsareal på 15.000 kvadratmeter og 41 kassesluser.
Bilka-kæden var skabt.

Oplægsholder
Det første varehus i Tilst var fra starten en dundrende succes. Endnu en gang havde Herman Salling set rigtigt. Der var hold i strategien. Disse kæmpevarehuse, hvor familien Danmark kan købe alt, måske lige bortset fra biler, sportsfly og traktorer, viste sig at virke som en magnet på forbrugerne. De strømmede til i titusindvis.

Ordstyrer
Forbrugsmønsteret ændrede atter karakter.
FDB reagerede ikke. Ikke lige med det samme i hvert fald. Der skulle faktisk gå hele fire år, inden FDB åbnede sit første Obs!-varehus.

Velkomsttaler
Det er hævet over enhver tvivl, at FDB-ledelsen i begyndelsen af 70'erne betragtede Bilka-kædens etablering og hurtige vækst med særlig interesse — og bekymring.

Tema-fremstiller
Men i en demokratisk opbygget forening kan FDB-direktionen ikke bare træffe beslutning om at investere trecifrede millionbeløb i opbygning af en kæde af lavprisvarehuse.

Foredragsholder
Her findes ingen ejer, der som Herman Salling i Dansk Supermarked næsten enerådigt kan diktere og beslutte nye aktiviteter. FDB er i den sammenhæng som en stilfærdigt sejlende færge i forhold til flyvebåden Dansk Supermarked.

Sprogekvilibristiske uartigheder
Set ud fra et rent kommercielt synspunkt er denne træge, tidskrævende beslutningsproces FDB-koncernens akilleshæl i forhold til Dansk Supermarked — og vil formentlig vedblive med at være det. Læs mere her: Anne Marie Helger:: Komikøs - søllement - unplukket forestilling