>Konsulentkomiker<

John Cleese talte i går hos Dansk Management Forum om, hvordan ledelse udføres. Men der var intet nyt at hente.

02018.7469
For en mand, der er vant til at drive Fawlty Towers, må springet til overnatninger på D'Angleterre i København være overvældende. Men for verdenskomikeren og management-konsulenten John Cleese har springet fra »de gode gamle dage« til computer-alderen ikke været af mindre størrelse.

Vivienne McKee
Det blev klart for enhver, da Hr. Cleese i går holdt foredrag hos Dansk Management Forum. Til lyden af godstogenes hylende bremser på Østerport fremlagde John Cleese sit syn på, hvordan ledelse bedst udføres.

Konferencier
Sagt med det samme - også af ham selv - så indeholdt hans budskaber ikke de store overraskelser eller stor originalitet. I flæng kan nævnes: 1) Man skal tænke sig om, før man tager en beslutning, 2) Spild ikke medarbejdernes tid på unødige møder, 3) Lyt til dine medarbejdere og lad være med at råbe af dem.

Stand-up
Selvfølgelig var der morsomheder, krydret med name-dropping, især fra filmen »A Fish Called Wanda«. Men det blev først rigtigt interessant, da manden med den store humor og det komplicerede sind, fik talt sig varm omkring amerikanere og computere.

Yderst skeptisk
Selv om John Cleese ikke alene bor i USA, men i computer-staten Californien, er han yderst skeptisk over for amerikanernes evner til at lede og fordele arbejdet. Han mener blandt andet, at amerikanernes evne til hurtige beslutninger helt afskærer dem fra at analysere de problemer, de står overfor.

Vivienne McKee
»Det er, som om en amerikansk leder først rigtigt føler, at han har været på arbejde, hvis han har skældt tre-fire medarbejdere huden fuld,« konstaterer han.

Men det egentlige budskab fra Hr. Cleese handler om, hvor hurtigt verden går. Og den går ikke alene hurtigt, den går alt for hurtigt, hvis det står til den mediterende komiker og konsulent. Og skurken er i første omgang computerne, godt hjulpet af dens raske følgesvend - internettet. Men bag computerne sidder de virkeligt farlige. Nørderne.

Comedian
»Nørder kan ikke kommunikere. Det er derfor, de sidder bag computerne og programmerer. Alligevel er folk som Bill Gates guruer, og det er ekstremt farligt. Jeg ser på et samfund, hvor den almindelige interaktion mellem folk er ved at forsvinde, en steril verden, hvor e-mails og computerne har overtaget. Det er ikke nogen rar verden. Passer vi ikke på, vil computerne i fremtiden holde mennesker som husdyr,« tordner John Cleese.

Tilbage til 70'erne
Alt i alt efterlader Hr. Cleese en fornemmelse af, at efter hans mening skulle verden helst vende tilbage til dengang i midten af 1970'erne, hvor det skøre Monty Phytons Flyvende Cirkus stoppede, og han selv for første gang bed skeer med management-faget via undervisnings-TV på BBC.

Engelsk / dansk
Til sidst kun en lille efterskrift. Leder man efter John Cleese på det forbandende internet, er det klart, at selv om Hr. Cleese har vendt nettet ryggen, har nettet på ingen måde glemt Hr. Cleese. Tværtimod.
Læs mere her: :.02018.7469 Vivienne McKee Konferencier - stand-up comedian engelsk / dansk.: